خصوصیات دستگاه تصفیه آب خانگی و نحوه کارایی آن: تصفیه کل آب ورودی به یک ساختمان مسکونی جهت مصارف مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد که غالبا تصفیه آب به چهار بخش زیر تقسیم میشوند: ۱- شرب ۲- استحمام ۳- شستشو ۴- سرمایش و گرمایش که برای تصفیه آب خانگی از این روشها میتوان بهره برد: الف) تصفیه کل آب ورودی به ساختمان ب) تصفیه هر بخش از آب مصرفی بصورت جداگانه توسط دستگاه تصفیه آب خانگی مخصوص به خود ج) استفاده هم زمان از پیش تصفیه کل آب ورودی ساختمان و دستگاههای تخصصی تصفیه آب هر بخش ، قبل از اینکه به بررسی و مقایسه ۳ روش فوق بپردازیم بهتر است گذری کوتاه به دلایل استفاده از سیستمهای تصفیه آب در چهار بخش مصرفی بصورت مجزا داشته باشیم.
خصوصیات دستگاه تصفیه آب خانگی و نحوه کارایی آن
شرب (وجود ناخالصیهایی همچون املاح سنگین ، نیترات ،شن و ماسه و … در آب شرب زیان آور و بیماری زا هستند) استحمام (مضرات کلر برای پوست و مو) شستشو ( ناخالصی آب کارایی پاک کنندگذهها را کاهش میدهد) سرمایش و گرمایش (جلوگیری از ایجاد رسوبات)
تصفیه کل آب ورودی به ساختمان
راهنمای انتخاب سیستم تصفیه آب خانگی حال برای تصفیه آب خانگی اگر تصفیه کل آب ورودی به ساختمان را برگزینیم، باید از دستگاهی استفاده شود که اولا: تولید بالایی داشته و بصورت واحد و مرکزی باشد. دوما: دقت تصفیه آن بقدری بالا باشد که آب را برای تمامیمصارف ازجمله شرب مناسب سازد. ایراد این روش در آن است که ما برای تمامیمصارف مانند استحمام از دقیقترین دستگاه که برای تولید آب شرب مناسب است استفاده کرده ایم، هزینه راه اندازی و بخصوص پرت آب در این روش بالا بوده و مرقون به صرفه نخواهد بود. اگر ما یک دستگاه تصفیه آب مرکزی برای کل مصارف بخواهیم استفاده کنیم باید کیفیت اب خروجیانرا طوری در نظر بگیریم که اب را نتنها برای شستشو مناسب میکند بلکه برای حساس ترین بخش مصرف یعنی شرب هم مناسب سازد این یعنی بکارگیری دقیقترین نوع تصفیه اب.
اما از کل اب مصرفی یک منزل مسکونی تقریبا ۵ درصد جهت شرب و پخت و پز مورد استفاده قرار میگیرد پس نیازی نیست کل اب ورودی به ساختمان با دقیقترین دستگاه که هزینه راه اندازی و نگهداری بیشتری داشته و مصرف اب بالایی دارد تصفیه شود. بلکه ما میتوانیم این دستگاه دقیقتر را در حجم کوچکتر فقط در محلی که اب بعنوان شرب استفاده میشود یعنی آشپزخانه راه اندازی کنیم. و برای مصارف دیگر که حساسیت کمتری دارند از دستگاههای ساده و ارزانتر استفاده کنیم، این نوع دستگاهها به دلیل نداشتن پساب، مصرف اب کمتری نیز دارند. از این دستگاهها میتوان برای پیش تصفیه ورودی ساختمان، جلوگیری از تشکیل رسوب در پکیج، لباسشویی و ظرف شویی و همچنین تصفیه ابحمام نیز استفاده نمود که هر کدام انواع مختلفی داشته و در ادامه شرح کامل آنها ذکر شده است.
دستگاه تصفیه آب خانگی مناسب و استاندارد
هر بخش از آب مصرفی بصورت جداگانه توسط دستگاهی خواص که مختص همان نوع مصرف طراحی شده است تصفیهمیشود. یعنی در یک خانه از چند دستگاه تصفیه آب استفاده میشود. چون در یک خانه کاربری آب متفاوت بوده و کیفیتهای مختلفی از آب مورد نیاز است. بطور مثال میدانیم که نیاز است آب شرب دارای کیفیت بالایی باشد و میزان مصرف آن کمتر است پس در این بخش از سیستم تصفیه آب دقیقتری استفاده میکنیم هر چند این سیستمها گران قیمت تر هستند ولی چون میزان مصرف در این بخش کمتر است از نوع کوچکتر این دستگاهها استفاده میشود که باعث کاهش هزینهها میگردد. ولی چون نیاز نیست آب شستشو کیفیتی برابر آب شرب داشته باشد و میزان مصرف آن بالاتر است پس در این بخش میتوانیم از دستگاه ساده تری استفاده کنیم که هزینه راه اندازی و نگهداری کمتری دارد و نیاز ما را برآورده میکند. در واقع در روش دستگاه تصفیه آب خانگی استاندارد قبل از هر چیز باید بدانیم آب به چه منظور قرار است استفاده شود و چه کیفیتی از آن مورد نیاز است تا دستگاه مناسب تصفیه آن انتخاب شود. مهمترین مزایای این روش: نتیجه گیری بهتر، هزینه راه اندازی و نگهداری پایین تر و کاهش میزان مصرف آب میباشد.
فرآیند دستگاه تصفیه آب شرب
به دلیل اهمیت بیشتر سلامت آب آشامیدنی، اغلب افراد تصفیه آب شرب خود را نسب به مصارف دیگر در اولویت قرار میدهند و مایلند آن بخش کوچکتری از آب مصرفیشان که در واقع برای شرب و پخت و پز استفاده میشود بصورت دقیقتر تصفیه شود. این دستگاهها در آخرین نقطه شبکه توزیع آب یعنی در محل مصرف ( آشپزخانه ) نصب میشوند که بعد از آنها هیچ عامل آلوده کنندهای وجود ندارد. و به سه دسته اصلی تقسیم میشوند:
- دستگاههای تصفیه آب خانگی زیرسینکی RO
- دستگاههای تصفیه آب خانگی کاوردار RO
- دستگاههای تصفیه آب خانگی غیر RO
تفاوت عمده آنها در دقت تصفیه، تعداد و نوع فیلترها ، شکل ظاهری و محل نصب است.
دستگاههای تصفیه آب خانگی زیرسینکی RO
دقیق ترین و متداول ترین این نوع تصفیه بوده و در زیر سینک ظرفشویی نصب میشوند. این دستگاهها در انواع مختلف ۵ ، ۶ و ۷ فیلتر هستند که ۵ فیلتر اولیه در آنها مشترک بوده و عمل اسمز معکوس (RO) را انجام میدهند و فیلترهای ۶ و ۷ میتوانند بعنوان تکمیل کننده فرایند تصفیه مانند ضدعفونی کردن ، تبدیل خواص اب مانند قلیایی کردن و یا افزایش مواد معدنی (Mineral) مورد استفاده قرار گیرند.